marți, 26 aprilie 2011

Kira si Cid




Ciobanescul Cehoslovac este o rasa relativ noua, care nu se lauda cu existenta a sute de ani de traditie si selectie riguroasa. Chiar daca istoria sa nu este veche si impresionanta, Lupul Ceh (cum ii spun prietenii!) este o aparitie spectaculoasa, care-ti taie rasuflarea de la prima vedere!
Seamana izbitor cu ancestralul lup! Este inalt si puternic, agil in miscari, cu blana deasa, de culoare lupie si cu masca-i alba caracteristica. Ochii de culoarea chihlimbarului ii intregesc aspectul impunator, dandu-i aerul de superioritate, de dominator, specific "lupoid".
Uimiti la vederea acestui caine, unii vor intreba: "Dar cum ramane cu temperamentul? Cum poate influenta 'sangele de lup', (atat de evident la exterior!) comportamentul Ciobanescului Cehoslovac? Este o rasa dificil de crescut?". Se poate spune despre Lupul Ceh ca este un caine pentru toata familia! Se adapteaza repede oricarui mediu de viata si poate invata sa traiasca alaturi de alte animale.

Totusi, pe langa predresaj si socializare, in perioada "copilariei", pasiunea lor pentru vanatoare trebuie inlaturata. Puii nu trebuie sa fie izolati si cel mai bun lucru este sa-i invatati de mici cu mediul in care-si vor petrece urmatorii ani. De regula, femelele sunt mai docile, mai usor de controlat, in timp ce masculii necesita o mana forte care sa-i educe.

Dorinta de a se juca si de a face diverse giumbuslucuri pentru a atrage atentia stapanului contrasteaza cu aspectul sau exterior. Ciobanescul Cehoslovac este un bun caine de munca, fiind plin de energie. In Slovacia, exista o proba de anduranta destinata acestei rase, care consta in parcurgerea a 100 de km. Iar Ciobanescul Cehoslovac ii face fata cu brio, ba chiar alearga cu o viteza de 12 km/h!

Este un caine excelent pentru paza si protectie, in aceasta indeletnicire spunandu-si cuvantul extraordinarele calitati mostenite de la Ciobanescul german. Nu ataca fara a fi provocat, dar ramane neincrezator fata de straini. Poseda un simt al mirosului foarte dezvoltat, o vedere clara si un auz de invidiat.(http://www.eva.ro/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu