vineri, 8 aprilie 2011

sa ne dresam singuri cainele

Niciun caine nu se naste cu bune maniere. Facerea nevoilor pe covoare, sarirea entuziasta pe musafiri, tragerea foarte puternica cand este in lesa la plimbare – totul e perfect acceptabil in lumea canina. Este de datoria dumneavoastra sa-l invatati sa se poarte asa cum vrem noi oamenii. Daca nu va invatati cainele cum sa se poarte si apoi va asteptati sa se comporta bine este ca si cum nu v-ati trimite copilul la scoala si v-ati astepta sa termine facultatea cu note maxime.
Indiferent ce doriti sa-l invatati pe cainele vostru, de la a-si face nevoile afara pana la “sezi” sunt cativa pasi ce vor usura procesul
1. Fiti perseverenti

    Folositi acelasi cuvant pentru o anume comanda. Daca veti folosi “vino” timp de o saptamana, apoi “vino aici” in alata saptamana si “vino aici baiete” in urmatoarea va veti deruta cainele. Daca uneori va lasati cainele sa va traga in timp ce este in lesa, iar alteori il pedepsiti il veti deruta din nou. Asigurati-va ca persoanele familiare cainelui respecta regulile si folosesc aceleasi cuvinte pentru comenzi.

2. Folositi lauda si recompensa
    Aproape toti dresorii moderni considera ca un caine va invata mai bine si mai repede atunci cand ii laudam si ii recompensam pentru reusite decat atunci cand ii pedpsim pentru greseli.

   Cele mai bune motivante sunt de obicei o gustare mica – daca faceti dresajul inainte de masa – si o lauda entuziazta. Nu va ingrijorati ca animalul va lucra numai pentru mancare. Odata ce cainle va intelege ce ii cereti veti putea sa-i dati mancare sporadic si eventual sa o eliminati total din procesul de dresaj.

    Daca animalul dumneavoastra nu este asa de interesat de mancare incercati sa folositi doar lauda (fara gustare) sau puteti folosi o jucarie preferata sau o rasplata fizica cum ar fi un scarpinat pe burtica sau dupa urechi. (www. cutzu.ro)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu